← Projecten

Boon voor Onderwijs: breng literatuur naar de klas!

'Boon voor Onderwijs' is een ambitieus project dat literatuur dichter bij de leerlingen van het secundair onderwijs brengt. Dit educatieve traject is verbonden aan de Boon Literatuurprijs. Het biedt beginnende en ervaren leerkrachten ondersteuning en inspiratie om hedendaagse Nederlandstalige literatuur in hun lessen te integreren en zo leerlingen van 16 tot 19 jaar warm te maken voor lezen.

Over het project 'Boon voor Onderwijs'

Het project 'Boon voor Onderwijs' maakt onderdeel uit van de Vlaamse Literatuurprijs de Boon en richt zich op het stimuleren van leesplezier en literaire competenties bij leerlingen. In de eerste fase van het project werken we samen met 16 scholen uit Vlaanderen en Brussel, die een speciaal leestraject volgen. Deze scholen krijgen exclusieve toegang tot hulpmiddelen en inspiratie om hun leerlingen te laten kennismaken met recente literaire werken van de Boon Literatuurprijs.

Hoewel we in eerste instantie starten met deze 16 pilootscholen, is het onze ambitie om het project in de toekomst uit te breiden naar zoveel mogelijk scholen. Het doel is om de impact van literatuur op jongeren door heel Vlaanderen te vergroten. Samen willen we jongeren laten genieten van hedendaagse literatuur, het leesplezier en de taalvaardigheid van leerlingen bevorderen, leerkrachten ondersteunen met didactische tools en inspiratie en scholen en leerlingen verbinden met de literaire wereld en auteurs.

1. Ondersteunend lesmateriaal

De leerkrachten van de deelnemende scholen krijgen toegang tot didactisch materiaal en inspiratie om met literatuur aan de slag te gaan. Dit helpt om een gevarieerd aanbod te creëren voor leerlingen en hen op een aantrekkelijke manier kennis te laten maken met literatuur.

2. Uitwisseling

We bouwen een besloten platform waar de leerkrachten van de deelnemende scholen ervaringen en ideeën kunnen uitwisselen. Op deze manier blijven ze met elkaar in contact en kunnen ze elkaar inspireren met nieuwe ideeën voor in de klas. De leerkrachten gaan ook in gesprek met de jury van de Boon en kunnen met hen ideeën uitwisselen over welk boek voor hun leerlingen het best geschikt is en hoe ze ermee aan de slag kunnen.

3. Auteursbezoek en interactie

Leerkrachten kunnen de auteur van het boek dat ze samen lezen uitnodigen in de klas of online een gesprek organiseren. Dit geeft leerlingen de kans om de schrijvers achter de verhalen te ontmoeten en hen te bevragen over het schrijfproces, de thema's en de boeken zelf. Dit versterkt de leeservaring, vergroot de leesmotivatie en brengt het boek dichterbij.

Tijdlijn

September 2024: start van het project

De 16 deelnemende scholen zijn geselecteerd:

  1. Leuven
  2. ...

Breng literatuur ook naar jouw klas

In de eerste fase van het project werken we samen met 16 pilootscholen uit Vlaanderen en Brussel, maar we hopen in de toekomst nog meer scholen te bereiken. Als je interesse hebt om zelf in je eigen lessen met de boeken van de Boon Literatuurprijs aan de slag te gaan, vind je binnenkort op deze pagina video's, foto's en ander lesmateriaal.

Wil je graag deelnemen met jouw klas bij een volgend project? Laat hier je gegevens achter en dan houden we je graag op de hoogte.

Auteursresidentie van Andy Fierens. ©Bob Van Mol

Help ons groeien: steun 'Boon voor Onderwijs'

We willen dit project laten groeien en zoveel mogelijk leerlingen in zoveel mogelijk scholen en richtingen in Vlaanderen toegang geven tot inspirerende en waardevolle boeken. Help mee deze ambitie te realiseren: doe een gift en draag bij aan een toekomst waarin álle jongeren en leerkrachten in het Nederlandstalige onderwijs kunnen profiteren van een sterk literatuuronderwijs.

Met jouw steun zorgen we ervoor dat leerlingen in het secundair onderwijs toegang krijgen tot recente boeken die hen zin doen krijgen in lezen én hun auteurs: ze maken kennis met de mooiste Nederlandstalige boeken van de Boon Literatuurprijs (longlist fictie & non-fictie). Zo geven we literatuur een vaste plek in de klas.

Heb jij een boon voor onderwijs, literatuur en samenleving?

Doe een gift