De Boon is een Vlaamse literatuurprijs, die in maart 2025 wordt uitgereikt in twee categorieën. De jury's doken in de beste Nederlandstalige boeken van het afgelopen jaar. Deze zes leesfanaten maken eind 2024 bekend welke van alle inzendingen hun favoriete fictie- en non-fictieboeken zijn.
Els Dottermans studeerde af aan Studio Herman Teirlinck. Als theateractrice was ze verbonden aan Blauwe Maandag Compagnie, DeSingel, Het Toneelhuis, De Tijd vzw, Het Arsenaal en NT Gent. Daarnaast speelde ze ook in meerdere films, televisieprogramma's en televisieseries. Ze won meerdere prijzen voor haar acteerwerk.
Ik hoop een onbekend, groot talent te ontdekken dat ons nog jaren zal verblijden met nieuwe boeken waarin inhoud en vorm onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Hulde aan de Nederlandstalige literatuur!
Karl van den Broeck (° Turnhout, 1966) is germanist. Hij begon zijn journalistieke carrière in 1987 bij De Morgen waar hij chef cultuur en chef boeken was. Tussen 2006 en 2011 was hij hoofdredacteur van Knack en vandaag leidt hij de redactie van Apache, een onafhankelijk platform voor onderzoeksjournalistiek.
Bij Bozar is hij programmator bij het departement Writers & Thinkers. In 2004 richtte hij de vzw Strip Turnhout op, de uitgever van Stripgids en de organisator van de Bronzen Adhemar. Hij was eerder jurylid van de Ako Literatuurprijs en is al meer dan tien jaar vast panellid van Overlezen, het boekenprogramma van cultuurhuis de Warande in Turnhout.
Ik hoop op een rijkelijke en zo divers mogelijke oogst. Hopelijk is er dit jaar een stripauteur die aantoont dat ook graphic novels grote kunst kunnen zijn. Een goede jury haalt het boek van een auteur met een eigen stem er altijd uit. Beloofd!
Pieter Coupé studeerde Nederlands en Engels aan deUniversiteit Gent. Hij werkte als eindredacteur bij Gazet van Antwerpen en De Morgen. Bij die laatste krant is hij sporadisch medewerker van de muziekredactie. Sinds 2010 is hij eindredacteur van het Vlaams-Nederlandse culturele tijdschrift de lage landen (een uitgave van Ons Erfdeel vzw).
De Boon heeft in twee jaar tijd een eigen plek veroverd in het drukbevolkte prijzenlandschap van de Lage Landen. Ik hoop schoonheid, wijsheid, speelsheid en oorspronkelijkheid te vinden. Schrijvers met een eigen stem en stijl verdienen alle aandacht.
Robin Goudsmit (Groningen, 1992) is journalist bij de Nederlandse krant Trouw. Haar werk verscheen ook in De Groene Amsterdammer, De Revisor en rekto:verso. Robin werd in 2021 door cultuurhuis deBuren en het Brusselse podium Pilar benoemd tot Scherpsteller, een positie voor een veelbelovende jonge denker.
Literatuur en journalistiek hebben als kern dezelfde vraag: hoe ziet een ander leven dan het mijne eruit? Ik kijk uit naar inzendingen die me laten meekijken in andere vormen van leven, die mijn eigen wereld op zijn kop zetten.
Silvie Moors studeerde Nederlands en Engels aan de Universiteit Antwerpen en werkte als leesbevorderaar bij het Nationaal Centrum voor Jeugdliteratuur, Stichting Lezen (het huidige Iedereen Leest) en DE DAGEN. Vandaag werkt zij als relatiebeheerder bij Amnesty International Vlaanderen.
Een Vlaamse literatuurprijs erkent het belang van literatuur, de kracht van taal en de onmisbare plek van schrijvers in onze samenleving. Schrijvers onderzoeken voortdurend het gewicht, de betekenis en de draagkracht van woorden. Ze zijn de barometer van onze tijd.
Steffie Van Neste promoveerde in 2022 aan de Universiteit Gent op een proefschrift over nieuwsgierigheid in het werk van Alexandre Dumas. Ze is redacteur bij De Reactor, begeleidt een leesgroep in Bibliotheek De Krook en schrijft graag recensies en essays. In 2017 werd ze geselecteerd voor de Parijse schrijfresidentie van deBuren en in 2018 voor Eenzame Avonturen, een talentontwikkelingstraject voor literaire non-fictie van De Gids en deBuren.
De Boon vraagt om authenticiteit, gelaagdheid en onvoorspelbaarheid. Ik hoop omver geblazen te worden door geheel eigen stemmen die de vlam van de literatuur op een eigenzinnige manier aanwakkeren.