De Boon is een Vlaamse literatuurprijs, die in maart 2026 wordt uitgereikt in twee categorieën. De jury's doken in de beste Nederlandstalige boeken van het afgelopen jaar. Deze zes leesfanaten maken eind 2025 bekend welke van alle inzendingen hun favoriete fictie- en non-fictieboeken zijn.
Kurt Van Eeghem studeerde af aan Studio Herman Teirlinck en aan Theaterschool Amsterdam. Hij heeft een rijkgevulde carrière als acteur, cabaretier, presentator, auteur én moderator. Gedurende 40 jaar was hij verbonden aan de VRT, waarvoor hij duizenden uitzendingen voor radio en TV screef en presenteerde. Hij publiceerde 8 boeken en nummer 9 is volop in voorbereiding. Momenteel spendeert Van Eeghem zijn tijd vooral aan concertpresentaties, publicaties en lezingen.
De Boon schenkt schrijvers en boeken de verdiende aandacht en zet de Nederlandstalige literatuur in de schijnwerpers. Deze prijs viert de stille werkers achter de boeken en maakt van hun harde werk een feestelijk moment, waarbij niet enkel de laureaat maar alle genomineerden erkend worden.
Carl De Strycker werkte aan de universiteiten van Wenen en Gent. Hij promoveerde op een proefschrift over de invloed van Paul Celan op de Nederlandstalige poëzie. Elf jaar lang was hij directeur van Poëziecentrum en hoofdredacteur van Poëziekrant. Op dit moment is hij coördinator van de Bibliografie van de Nederlandse taal- en literatuurwetenschap en redacteur van De Standaard der Letteren.
Ook naar proza kijk ik met de blik van een poëzielezer, namelijk met extra aandacht voor vorm, stijl en techniek. Literatuur is meer dan mooie woorden of een pakkend verhaal, het is altijd ook taalbehandeling. Een goed boek is voor mij een boek waarin het Nederlands zo kunstig wordt ingezet dat de taal verleidt en verrast.
Ibe Rossel (1999) is schrijfster. In 2021 verscheen haar debuut 'Shakespeare kent me beter dan mijn lief', een essaybundel waarin ze onderzoekt wat (jonge) mensen vandaag de dag nog kunnen leren van literaire klassiekers. Momenteel werkt ze aan een nieuw boek over iconische conflicten tussen beroemde broers, dat in de herfst van 2025 bij Das Mag zal verschijnen. Daarnaast is ze vast panellid bij Uitgelezen, het maandelijkse live boekenprogramma van Behoud de Begeerte en VIERNULVIER
Louis Paul Boon zei ooit: “Een James Bond-boek is stom, maar opwindend, terwijl een meesterwerk van de Vlaamse literatuur even stom, maar daarbij ook nog vervelend is.” Toch slaagt de Boon er steeds in opwindende, niet-vervelende en zeker geen stomme boeken te selecteren. Een geruststellende gedachte. Ik kijk ernaar uit om mee op zoek te mogen gaan naar deze bijzondere boeken.
Raf Verbeke is co-uitbater van het tweedehands boekencafé en literair podium Geheel de Uwe in Gent. Voorafgaand aan zijn huidige leven als taalsmokkelaar studeerde hij Kunstwetenschappen aan de KU Leuven en Mediastudies aan de Universiteit van Amsterdam. Na zijn studies vestigde hij zich in Gent, waar hij zich richtte op een optimistische, post-humanistische manier van denken. Tegenwoordig vind je hem vaak lezend en aantekeningen makend in Geheel de Uwe.
Ik hoop op iets radicaal nieuws, een aaneenrijging van letters en woorden die vertelt dat te veel nooit genoeg is, die mij aanspoort tot een moderne zoektocht naar absolute waarheden om ze daarna te ondermijnen. Ik hoop overweldigd te worden. Ik weet dat Nederlandstalige literatuur dat blijft kunnen.
Sarah de Koning (1992) is boekhandelaar en dichter. Ze woont en werkt in Gent. Sinds 2020 is ze boekverkoper bij de onadankelijke boekhandel Paard van Troje, waar ze mee instaat voor de aankoop en collectievorming van de winkel. In 2022 werd ze geselecteerd voor de Parijsresidentie, een talentontwikkelingsstraject van Vlaams-Nederlands huis deBuren. Haar poëzie werd gepubliceerd in/op oa nY, DIG, Het Liegend Konijn en de Revisor. Momenteel schrijft ze aan haar debuutbundel die bij uitgeverij Querido zal verschijnen.
De Boon Literatuurprijs is een krachtig symbool voor de waarde die Vlaanderen hecht aan literatuur. Ik hoop bij de inzendingen vooral eigenzinnigheid en lef te ontdekken: boeken die de lezer uitdagen, auteurs die niet bang zijn om de lat hoger te leggen en risico’s te nemen, en werken die opvallen door hun unieke stem en ambitie.
Selma Franssen studeerde Scandinavische talen en culturen, Internationale Onderzoeksjournalistiek en Westerse Literatuur. Ze werkt als freelance non-fictieredacteur en journalist. Daarnaast organiseert en presenteert ze debat- en literatuurevenementen, waaronder recent het festival We Zullen Doorgaan ter ere van het 20-jarig jubileum van Vlaams-Nederlands cultuurhuis deBuren. Ze is auteur van het boek 'Vriendschap in tijden van eenzaamheid'.
Schrijven is vaak een eenzaam proces, vol twijfel. De Boon laat schrijvers voelen dat hun werk ertoe doet en draagt hun woorden verder, naar een groter publiek. Ik zoek auteurs die durven en boeken die resoneren. Verras me!