jury kinder- en jeugdliteratuur 2026

De Boon is een Vlaamse literatuurprijs, die in maart 2026 wordt uitgereikt in twee categorieën. De jury's doken in de beste Nederlandstalige boeken van het afgelopen jaar. Deze zes leesfanaten maken eind 2025 bekend welke van alle inzendingen hun favoriete kinder- en jeugdboeken zijn.

Dalila Hermans
©

Dalila Hermans

Dalilla Hermans (°1986) is schrijver, theatermaker, podcasthost, publiek spreker, illustrator en curator. Ze publiceerde zeven boeken sinds 2017, waaronder drie kinder- en jeugdboeken, en schreef honderden opiniestukken en cursiefjes voor verschillende media. Ze regisseerde drie theaterstukken: her(e), Us (k)now en Queen (M)other. In 2023 werd ze trajectcoördinator van de Brugse kandidatuur voor Europese Culturele Hoofdstad 2030 en jurylid van de Libris Literatuurprijs. In Vlaanderen is ze bekend door haar deelname aan De Slimste Mens ter Wereld en haar antiracisme activisme. Daarnaast is ze vooral mama van drie kinderen en echtgenote van Willem, met wie ze de voorstelling Wij/Zij voorbereidt voor een première in 2025.

Ik zie boeken, en zeker boeken voor kinderen en jongeren, als poorten naar nieuwe werelden en naar ongerepte plaatsen in je eigen hart waar empathie en verwondering groeien. Ik kijk ernaar uit hét boek te ontdekken dat het allerbeste die belofte invult.
Brenda Vanhoutte
©

Brenda Vanhoutte

Een Vlaamse prijs voor jeugdliteratuur benadrukt dat literatuur voor jongeren even belangrijk -en zo niet belangrijker- is als literatuur voor volwassenen. Het leren lezen vormt de basis voor later leesgenot. Verhalen kunnen verwarmen, omarmen, verwonderen en verrijken.
Katrien Steyaert
©

Katrien Steyaert

Katrien Steyaert studeerde Taal-en Letterkunde en is al twintig jaar literair journalist voor onder meer DeStandaard der Letteren, Iedereen Leest en Onze Taal. Daarnaast gaat ze geregeld live in gesprek met schrijvers, bijvoorbeeld als ze nieuwe titels voorstellen, en met literatuurliefhebbers, in de podcast De Boekenkamer. Eerder zetelde ze in de jury van de Boekenleeuw en cureerde ze het boekenfestival Druk in Leuven.  

Sterke kinder- en jeugdboeken zijn feestjes, schuilplekken en kompassen tegelijk. Ze verwelkomen lezers in alle kleuren en maten. Woord- of beeldkunstenaars die daaraan bijdragen, verdienen het volle spotlicht van de Boon.
Mahat Arab
©

Mahat Arab

Mahat Arab is een spoken word-artiest die vooral schrijft over identiteit, onwennigheid en over de humor die we in ongemak kunnen tegenkomen. Met zijn werk stond Mahat onder andere op de Nacht van de Poëzie, Brainwash Festival, Lowlands, Down The Rabbit Hole en Zwarte Cross. Hij publiceerde in De Revisor en Het Parool en nam hij deel aan de Parijsresidentie van Vlaams-Nederlands huis deBuren. In 2021 won een van zijn gedichten de ILFU Verhalenwedstrijd en in 2023 ontving de verfilming van dit gedicht de prijs voor beste Nederlandse Poëziefilm. Verder is Mahat literair programmamaker bij Poetry Circle, Mensen Zeggen Dingen en Brainwash Festival.

Ik wil de auteur vieren voor wat die in de wereld heeft gebracht. Wat de auteur gemaakt heeft is op een of andere manier speciaal en maakt de literatuur tot een thuis voor nog meer mensen.
Melina Ghasseminejad
©

Melina Ghasseminejad

Melina Ghasseminejad is postdoctoraal onderzoeker in de letterkunde aan de Universiteit Antwerpen, waar ze zich richt op cognitieve narratologie en lezerreacties door middel van empirisch onderzoek. Haar passie voor jeugdliteratuur blijft een constante, ongeacht de richting van haar onderzoek. In 2024 was ze jurylid voor de Druk in Leuven Young Adult Juryprijs, waar ze de kans kreeg de populariteit en het belang van Young Adult literatuur voor lezers boven de 15 jaar te benadrukken.

Mijn onderzoek richt zich altijd op de ervaringen en meningen van de lezer, en hoewel ik zelf geen kind meer ben, houd ik de doelgroep steeds in mijn achterhoofd tijdens het lezen. Aan auteurs wil ik meegeven: vanuit de wetenschap wordt bevestigd dat jullie werk belangrijk is, dus blijf vooral schrijven!
Tom Marien
©

Tom Marien

Tom Marien is leerkracht, auteur en vader van twee.  HIj was laureaat Beste Boekenmeester. Met meer dan 20 jaar ervaring in het onderwijs, geeft hij nu Nederlandse les aan anderstaligen bij Ligo Antwerpen. Hij gelooft dat verhalen essentieel zijn om je te ontwikkelen en ervaringen te delen. Marien publiceerde poëzie en kortverhaal in diverse literaire tijdschriften, schreef ettelijke prentenboeken en een bundel graphic poems. Zo werkte hij ondermeer samen met de bekroonde illustratoren Sassafras De Bruyn, Eleni Debo enMerlijne Marell (NL). Als vader staat hij elke dag met grote ogen te kijken naarhoe kinderen (op)groeien. Dat het kind in hem nog leeft, is daarbij een grotehulp. Dat er boeken (over opgroeien) bestaan, helpt ook.

Ik geloof in het belang van boeken als spiegels en ramen voor kinderen. Zoals Pim Lammers zegt: 'Ieder kind verdient het om zichzelf terug te zien in een verhaal.' We mogen kinderen niet onderschatten, maar moeten hen serieus nemen en de lat hoog leggen. Kinderboeken moeten gelaagd zijn en ook volwassenen mogen ervan genieten.