Dit zijn de genomineerden voor de Boon 2024!
De twee vakjury's nomineerden elk vijf titels voor de Boon voor kinder- en jeugdliteratuur en de Boon voor fictie en non-fictie. Ook jij kunt stemmen op jouw favoriet in elke categorie. Op 26 maart 2024 weten we welke titels de Boon van de vakjury's krijgen, en wie de publiekslieveling in elke categorie is.
Welke auteurs staan op de shortlist en waarover gaat het boek waarvoor ze genomineerd zijn? In Culture Club op Radio 1 geven de genomineerden tekst en uitleg. Log in met je VRT-profiel en bekijk alle fragmenten.
Genomineerden kinder- en jeugdliteratuur
Gelukkig en blij| Edward van de Vendel & Martijn van der Linden
Gelukkig en blij van Edward van de Vendel en Martijn van der Linden is een kinderpoëziebundel met vijftig gedichten die verschillende aspecten van het (on)gelukkig zijn belichten. De verzen komen uit de gedachten, bekken en snavels van de dieren die op een zorgboerderij wonen. Edward van de Vendel won de Boon 2023 voor Misjka!
Kijk dan toch! | Elvis Peeters & Sebastiaan Van Doninck
Zoals de titel verklapt is Kijk dan toch! van Elvis Peeters & Sebastiaan Van Doninck een prentenboek dat uitnodigt tot kijken en verwonderen. Het is een dierenboek met twee trage hoofdpersonages: een slak en een pad.
Neem nooit een beste vriend | Erna Sassen & Martijn van der Linden
Erna Sassen & Martijn van der Linden maakten samen een ontwapenende jeugdroman met een boodschap van hoop. In Neem nooit een beste vriend worstelt Joshua met het begrip vriendschap. Hij is boos is op zijn vriend Sergio, maar heeft hem ook nodig voor al zijn vragen over de liefde.
Nog lang geen later | Kees Spiering & Jeska Verstegen
Nog lang geen later van Kees Spiering en Jeska Verstegen bundelt gedichten over de grote en kleine momenten in het leven van een opgroeiende jongere. Spiering vertaalt zijn ervaringen als volwassene naar jeugdpoëzie. Jeska Verstegen won recent de Best Illustrated Children's Books Award, uitgereikt door de New York Times en de New York Public Library!
Vandaag houd ik mijn spreekbeurt over de anaconda | Bibi Dumon Tak & Annemarie van Haeringen
Vandaag houd ik mijn spreekbeurt over de anaconda van Bibi Dumon Tak en Annemarie van Haeringen werpt een blik op het dierenrijk, niet door de ogen van mensen, maar van dieren die spreekbeurten houden over andere dieren. Maak kennis met de schoenbekooievaar, de Picasso-doktersvis en de heremietkreeft die uit haar schelp, of schulp?, moet kruipen.
Genomineerden fictie en non-fictie
Alkibiades | Ilja Leonard Pfeijffer
Ilja Leonard Pfeijffer schreef met Alkibiades een historisch epos over het waargebeurde verhaal van politicus Alkibiades, "de mooiste man van Griekenland". Volgens de auteur bevat het verhaal van de Griekse politicus thema's die heel relevant en actueel zijn.
DealersDochter | Astrid H. Roemer
DealersDochter is een roman over afkomst en keuzes maken, verteld met vijf stemmen. De Surinaamse Astrid H. Roemers won in 2021 de Prijs der Nederlandse Letteren. Terugkerende thema's in haar werk zijn migratie, seksuele oriëntatie, racisme en emancipatie.
Munt | Richard Osinga
Munt van Richard Osinga speelt zich af in Oost-Congo. Centraal staat een een oude munt, die een Nederlandse onderzoekster, een Congolese gids en een Chinese handelaar bijeen brengt. Munt stond ook op op de shortlist van de de Boekenbon Literatuurprijs 2023.
Paul Van Ostaijen| Matthijs de Ridder
Vier jaar werkte Matthijs de Ridder aan Paul van Ostaijen, de vuistdikke biografie van "de dichter die de wereld wilde veranderen" en tegelijk een tijdsdocument van een wereld in verandering. De biografie is een eerbetoon aan de jonggestorven Van Ostaijen (1896-1928). Hoe geraakte een Nederlander in de ban van een van één van de grootste en meest swingende dichters uit Antwerpen?
Sellinger | Allard Schröder
Sellinger van Allard Schröder is het tweede boek over het fictieve dorp 'Wenst'. Het telt zeven verhalen over het leven van bewoners in de vroege jaren vijftig. Hun dromen en verlangens bieden hen een uitweg uit de benauwde kosmos waarin ze bestaan.